Ana çocuk sağlığı merkezlerinde üç aydır karma aşı bulunmuyor.

Haber Giriş : 16 Aralık 2003 07:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Ana çocuk sagligi merkezlerinde üç aydir karma asi bulunmuyor.

Yetersiz beslenme, kötü kosullarda yasama ve saglikliktan yoksunluk nedeniyle yilda yaklasik 50 bin çocugun daha 1 yasina bile gelmeden yasamini yitirdigi ülkemizde, saglik alanindaki kriz atlatilamiyor. SSK'lilarin hastahane çilesi bitirilemedi. Ilaç için bazen günlerce bekleniyor. Simdi de saglik ocaklarinda asi sikintisi basladi. Ana çocuk sagligi merkezlerinde üç aydir karma asi bulunmuyor.

Saglik Bakanligi'na ait Ana Çocuk Sagligi merkezlerinin bir bölümünde yeni dogan bebekler için mutlaka yapilmasi gerekli olan asilarin aylardir bulunmadigi ögrenildi. Ankara'daki Ana Çocuk Sagligi merkezlerinde karma asi sikintisi yasandigi ögrenildi. Yetkililerin, çocugunu asiya götüren annelere, "Merkezimizde asi yok. Eger eczanelerden alip getirebilirseniz vururuz" dedigi bildirildi. Eczaneden tanesi 12 milyon liraya karma asi alan Ahmet Hikmet Yildirim, "Bize daha önce de asi olmadigi için iki ay sonra gelin diye gün verilmisti. Simdi asi yine yokmus. Eczaneden alip vurdurduk" dedi. Konuyla ilgili olarak Saglik Bakanligi yetkilileri ise açiklama yapmaktan kaçindi.

Bir buçuk milyon dogum

Saglik Bakanligi'nin verilerine göre ülkemizde de her yil 2 milyona yakin kadin gebe kaliyor. Bunlardan 1 milyon 481 bininde canli olarak dogum meydana geliyor, ancak 48 bin 280 bebek 1 yasina bile gelmeden ölüyor. Ayrica hamilelik döneminde veya dogum sirasinda 700'den fazla anne de ölüyor.

Anne ölümlerinin nedenlerine yönelik olarak Bakanlik tarafindan yapilan arastirmada, bebek ve çocuk izlemelerinin de yeterli olmadigi, bebeklerin ancak yüzde 59,2'sinin, çocuklarin ise yüzde 70,2'sinin izlenebildigi görüsüne yer verildi.

Bebek ölüm nedenleri içinde perinatal nedenler, zatürree ve ishal gibi önlenebilir hastaliklarin ilk siralarda yer aldigi belirtilen arastirmada, "Her gün yaklasik 133 bebegi kaybediyoruz" denildi. Ana Çocuk Sagligi merkezlerinde aile planlamasina yönelik çalismalarin da çok yetersiz oldugu belirtildi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber